miercuri, 4 noiembrie 2015

Dieta anti-colesterol

În prezent este demonstrat ştiinţific că excesul de colesterol din sânge accentuează ateroscleroza, se depune pe pereţii arteriali şi duce la diminuarea diametrului acestora, crescând riscul de boli cardiovasculare grave (infarct, accident vascular cerebral).

În schimb, este încă neclară legătura dintre colesterolul alimentar şi cel sangvin: anumite persoane îşi menţin colesterolul sangvin în limitele normale în ciuda unui aport sangvin în limitele normale în ciuda unui aport crescut din dietă, în timp ce alţii consumă puţin colesterol, dar au nivelul din sânge ridicat.

Cum afectează colesterolul din mâncare nivelul de colesterol din sânge? Nu aşa mult cum s-ar crede. Colesterolul din dietă are o contribuţie modestă, dar semnificativă la ridicarea valorii colesterolului sangvin şi anumiţi specialişti recomandă limitarea aportului exogen la 300 mg/zi în caz de hipercolesteromie.

Nu există nici un dubiu, ceea ce mâncăm influenţează nivelul grăsimilor din sânge, mai ales în cazul persoanelor cu predispoziţie genetică pentru dislipidemii. Aceştia trebuie să limiteze drastic consumul alimentar de grăsimi şi colesterol, în timp ce restul indivizilor sunt sfătuiţi să fie moderaţi.

Orice persoană are beneficii de pe urma unei alimentaţii cu conţinut redus de lipide (20-30%) în care grăsimile săturate şi acizii graşi “trans” să fie menţinute la nivel minim (sub 10%).

Dieta anti-colesterol are în vedere în primul rând reducerea aportului caloric, de multe ori hipercolesterolemia fiind asociată cu obezitatea. Nu este nevoie de un regim alimentar drastic, cu excluderea completă a grăsimii şi colesterolului, un aport de maxim 300 mg colesterol/zi nu reprezintă niciun pericol pentru sănătate. În primul rând, trebuie redus aportul total de lipide şi mai ales de acizi graşi saturaţi apoi privilegiaţi acizii graşi mono- şi polinesaturaţi.


Eliminarea produselor care cresc nivelul colesterolului, cu conţinut ridicat de grăsimi săturate şi acizi graşi “trans”:

Carnea grasă, împănată
Mezelurile, carnea toccata
Pielea de la pui şi curcan
Ouăle
Cantităţile mari de zahăr
Cafeaua fiartă la ibric
Margarină solidă, bogată în acizi graşi “trans”
Laptele integral, smântâna şi untul
Brânzeturile şi caşcavalul
Uleiurile săturate (cocoş) şi uleiurile pentru prăjit
Uleiurile parţial hidrogenate



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu